Lavendel
De naam lavendel komt van het woord “Lavare”, wat “wassen” betekent. Deze naam gaven onze voorouders eeuwen geleden aan de plant. Lavendel geeft je lichaam én wasgoed namelijk een heerlijk frisse geur. Het krachtige kruid heeft echter veel meer in haar mars. Er is namelijk behoorlijk wat wetenschappelijk bewijs voor de geneeskrachtige werking van essentiële lavendelolie. Waarom je altijd een flesje in huis zou moeten hebben lees je hier.
Essentiële lavendelolie: waarom je altijd een flesje in huis wilt hebben
Lavendel is een kruid dat oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Rond het jaar 1000 namen monniken bundeltjes gedroogde lavendel op hun pelgrimstochten mee naar noordelijkere streken. In de Middeleeuwen strooide men lavendel in en om het huis om ziektes, insecten en zelfs de duivel op afstand te houden. Lavendel stond bovendien bekend als ‘kruid van de liefde’. Vrouwen besprenkelden hun hals en polsen met essentiële lavendelolie om mannen aan te trekken. Ook de Franse parfumindustrie ontdekte lavendel. De vraag naar het heerlijk ruikende kruid werd zo groot dat het de bijnaam ‘het blauwe goud’ kreeg.
Toepassingen van lavendelolie
Hoewel lavendel vooral bekend staat om haar prettige geur, heeft de plant ook een – wetenschappelijk bewezen – medicinale werking. Je kunt lavendel op verschillende manieren toepassen. Bijvoorbeeld in de vorm van essentiële lavendelolie. Lavendelolie is een van de weinige essentiële oliën die je zonder verdunning rechtstreeks op je huid kunt aanbrengen. Heb je last van gespannen spieren of hoofdpijn? Lavendelolie ontspant je systeem binnen enkele minuten. Breng een paar druppels onverdunde olie aan op plekken waar je spanning voelt of meng 5 à 10 druppels essentiële lavendelolie per 10 ml draagolie (zoals onze PUURR Bio Jojoba olie, Extra Care Oil of naturel Zen Oil) voor een ontspannende massageolie.
Ook fijn: een ontspannend voetenbad of ligbad! Meng hiervoor 5 à 10 druppels lavendelolie met handvol PUURR magnesium in warm water. Magnesium is het gezondheidsmineraal die tevens zorgt voor extra ontspanning.
Oraal gebruik
Je kunt essentiële lavendelolie ook oraal innemen: gebruik daarvoor 2 keer per dag 1 à 2 druppels lavendelolie verdund in een lepel honing. Dit helpt bij maagkrampen. Heb je last van ontstoken tandvlees? Gebruik de olie dan als middel om mee te gorgelen, verdund met water. Ook slechte slapers hebben baat bij lavendelolie. Wil je sneller inslapen en vooral langer doorslapen? Neem dan een paar druppels lavendelolie, verdund in een lepeltje honing, vlak voor het slapen gaan. Als je bovendien je kussen, beddengoed en voetzolen met een paar druppeltjes olie besprenkelt, dan slaap je als een roos.
Ontspannende geur
Het verzachtende effect van lavendel komt deels door de kalmerende geur. In lavendel zit het natuurlijke geurstofje linalool, dat reukzenuwen in de neus prikkelt. Deze zenuwen geven op hun beurt een kalmerend signaal door naar de hersenen. Onderzoek van Japanse medici, laat zien dat het extract van lavendel dezelfde angstremmende eigenschappen heeft als bijvoorbeeld diazepam (valium) en slaapmiddelen. Alleen dan zonder vervelende bijwerkingen.
Ontsmetten
Wat niet veel mensen weten is dat lavendel ook een antiseptische werking heeft. Een flesje etherische lavendelolie mag dan ook niet ontbreken in je verbanddoos. Lavendelolie is effectief bij bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. De olie werkt goed bij ontstekingen en is geschikt om schaaf-, en snijwondjes mee te ontsmetten. Ook geeft de olie verlichting bij brandwonden. Druppel – als de brandwond is afgekoeld – 2 à 3 druppels olie op de wond en herhaal na 30 minuten. Zonnebrand, insectenbeten en ontstekingen van de huid zoals acné kun je er ook mee behandelen.
Contra indicaties
Hoewel de paarse krachtpatser dus enorm heilzaam is, is het kruid niet geschikt voor mensen met galstenen en zwangere en borstvoedende vrouwen. Gebruik lavendel niet in combinatie met de volgende medicijnen: Jodium en ijzerzouten, medicijnen voor een hoge bloeddruk, kalmerende medicijnen zoals slaappillen, anxiolytica, antidepressiva, antipsychotica, antihistaminica, hart- of astma medicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.
Bron: Holistik, Internet